Поради щодо варіння яєць у киплячій воді або без неї
Варення яєць – це один із найпростіших і найпоширеніших способів приготування цього продукту. Однак навіть у такому простому процесі є деякі нюанси, про які не всі знають. І одне з головних питань, яке виникає при варінні яєць, – це варто закладати яйця в киплячу воду або варити їх спочатку в холодній.
Для початку варто визначити, чого ви очікуєте від варіння яєць: жовток із середньою консистенцією, напіврідкий чи напівсирий? Якщо ви віддаєте перевагу першому варіанту, то яйця варто закладати у вже киплячу воду. В цьому випадку білок швидше застигає, а жовток залишається рідким. Якщо ж вам потрібно напівсире яйце, його варто закладати в холодну воду і варити з певним часом.
Ще один фактор, що впливає на ухвалення рішення – це цілісний білок чи рівномірна консистенція? Якщо ви хочете, щоб білок був однорідним і щільним, можна закладати яйця в холодну воду, так як більш плавне нагрівання дозволяє білку зберегти свою структуру. Однак, якщо вас не цікавить ця деталь і ви просто хочете отримати варені яйця, їх можна відразу закладати в киплячу воду.
Тип яйця | Спосіб варіння |
---|---|
Куряче | Варити в холодну воду до кипіння, потім варити 10-12 хвилин|мінути| |
Перепелине | Варити в окропі 2-3 хвилини |
Ящурка | Варити в холодну воду трохи більше 4 хвилин |
Страусине | Варити в окропі 45-60 хвилин |
Качине | Варити в холодну воду до кипіння, потім варити 8-9 хвилин|мінути| |
Гусяче | Варити в окропі 10-12 хвилин |
Американський шеф-кухар Кенджі Лопес-Альт визначив ідеальний алгоритм варіння яєць. У киплячу воду він кладе яйце, витримує 30 секунд, кидає кілька кубиків льоду, знову доводить до кипіння, а потім кожні 30 секунд виймає яйця та перевіряв їхню готовність..8 сент. 2023 р.
Чому яйця треба кидати у киплячу воду?
Щоб яйця швидко та легко чистилися, опускайте їх у вже киплячу воду. А щоб шкаралупа не тріснула, попередньо потримайте яйця у теплій воді. При цьому, коли ви варите яйця в холодній воді та на повільному вогні, жовток залишається, як належить, у центрі. Коли кидаєте в киплячий окріп — вони крутяться і бовтаються.
Скільки варити яйця, якщо закидати в киплячу воду?
яйце всмятку – варити 2 хвилини після закипання, зменшивши вогонь; яйце у мішечок – варити 4 хвилини після закипання; яйце круто – варимо 7 хвилин після закипання, зменшивши вогонь. Збережена копія
Як приготувати яйця після закипання?
Приготування яйця некруто відбувається протягом 3-5 хвилин, а яйце круто вариться 7-10 хвилин. Місткість для варіння яєць має бути невелика, щоб вони не побилися в процесі варіння. На тупому кінці яйця накопичується повітря: є ризик, що під час кипіння яйце може луснути.